Informatii despre nutritie pe care fiecare bolnav de cancer ar trebui sa le cunoasca
Vindecare de cancer prin nutritie: fundamentele dietei alcaline
Exista lucruri care ar trebui auzite de orice bolnav de cancer de la oncologul lui, atunci cand este diagnosticat pentru prima oara. Ar trebui sa i se spuna ca prin anumite schimbari de dieta alimentara, si-ar putea spori dramatic sansele de vindecare de cancer, necontand ce curs al tratamentului urmeaza.
Bolnavii de cancer ar trebui informati ca nutritia este prima si cea mai buna aparare a lor cand iau calea vindecarii de cancer. Ar trebui furnizate informatii despre cum sa treaca la o dieta alcalina, compusa din legume in principal, cu o cantitate mica de fructe, cereale si proteine. Aceasta dieta este similara dietei ketogenice, care este mult discutata in presa oncologica, dar cu o mai mare reducere la totalul consumului de proteine, ca si al celui de cereale, grasimi procesate si zahar, pentru a ajuta la controlarea inflamatiilor din corp.
In loc de asta, informatiile despre dieta furnizate bolnavilor de cancer sunt niste ganduri intarziate, si uimitor, de obicei includ alimente si tehnici de preparare a alimentelor care sunt promotori cunoscuti ai progresului bolii. Clar, exista o deconectare intre informatiile bine documentate despre dieta si progresul cancerului pe de o parte, si de cealalta parte, cei care comunica cel mai adesea cu bolnavii de cancer – echipele de oncologi.
Modul modern de viata, in special in tarile occidentale cu ritmul rapid, nu se preteaza la o dieta alcalina anti-cancer. Produsele alimentare rapid de pregatit, alimentele pentru cuptorul cu microunde, gustarile ambalate si fast food-ul domina meniul zilnic al multor oameni. Asa ca nu ar trebui sa fie o surpriza daca aceste alimente nu sunt alegerea optima pentru a te lupta cu cancerul.
Dar ce ar trebui sa faca un bolnav abia diagnosticat cu cancer, pentru a se ajuta pe el insusi sa se pregateasca pentru tratamentele ce vor veni si sa sporeasca sansele lui de vindecare?
Aici sunt sase dintre cele mai importante schimbari de dieta pe care ar trebui sa le faca oricare bolnav de cancer. Desi par descurajatoare la inceput, ceea ce are nevoie cu adevarat sa faca un bolnav de cancer este sa se intoarca la mancatul in felul in care au facut-o oamenii din vremurile de inceput: hrana proaspata, de sezon, preparata simplu.
Mananca o dieta alcalina pentru a reduce inflamatiile si a imbunatati pH-ul intracelular
Majoritatea oamenilor din lumea occidentala mananca o dieta ce contribuie la inflamatii si sporeste pH-ul intracelular, o afectiune numita acidoza latenta – despre care se intelege ca furnizeaza un mediu perfect pentru proliferarea bolii canceroase. O dieta alcalina adecvat conceputa va va imbunati in timp pH-ul intracelular, si este cea mai buna aparare impotriva inflamatiei continue din corp. Ea este compusa in principal din vegetale cu frunze verzi, plante si condimente, radacinoase, ceapa, usturoi, praz si arpagic, broccoli, conopida, fasolea si leguminoasele, lintea si mazarea, nuci si seminte, combinate cu o cantitate mica (o cana sau doua pe zi) de cereale fara gluten precum orezul. Doua sau trei fructe integrale proaspete pe zi ajuta la echilibrarea consumului de vitamine si minerale. Cu cat mai multe legume si fructe crude consumi, cu atat mai bine.
Elimina zaharul.
Celulele canceroase utilizeaza mai multa glucoza (zahar) pe unitate de timp decat alte celule. Metabolismul zaharului creeaza acid, care de asemenea sprijina progresul cancerului. Mai mult, o dieta bogata in zaharuri, incluzand fructe, declanseaza raspunsul insulinei. Daca manaci frecvent zahar sau fructe de-a lungul zilei, suprimi functia ta imunitara, simultan cu sporirea nivelului de insulina din corp, creand rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina a fost pusa in directa legatura cu proliferarea cancerului. Zaharurile procesate duc la epuizarea magneziului din corp, o alta cauza ce contribuie la proliferarea cancerului. Siropul de porumb cu inalta concentratie de fructoza, datorita metodologiei de procesare, are mult mercur, o toxina favorizand cancerul. Recomandarea de a elimina zaharul include toate formele lui, chiar si cele “naturale” precum mierea si agavele, ca si zaharul alb si siropul de porumb cu inalta concentratie de fructoza. Bucurati-va de sos de mere neindulcit, doua sau trei smochine sau caise uscate, si o bucata de ananas proaspat, daca ai nevoie de ceva dulce. Moderatia in cazul consumului de fructe este importanta, intrucat fructoza s-a dovedit a spori rata diviziunii celulelor canceroase pana la a o dubla – mai mult decat alte forme de zahar.
Eliminati glutenul.
Cerealele cu gluten provoaca inflamatii. Inflamatia contribuie la progresul cancerului. Aceasta inseamna evitarea cerealelor bogate in gluten, precum graul, spelta sau secara, inclusiv cerealele integrale. Pastele, cerealele, painea, briosele, placintele, biscuitii, prajiturile si alte alimente coapte sunt excluse dintr-o dieta alcalina cu scopul de a suprima cancerul. Bolnavii de cancer ar trebui sa se bucure de cerealele integrale fara gluten, precum orezul, hrisca, quinoa, meiul si amarantul. Totusi folosirea produselor preparate “fara gluten” este o greseala, intrucat majoritatea dintre noi am adauga zahar sau uleiuri procesate si de aceea acestea vor cadea inafara parametrilor dietei alcaline anti-cancer.
Eliminati produsele lactate.
Lactatele de vaca au fost identificate intr-un studiu foarte mare compilat de prof. Em. T. Colin Campbell, doctor in stiinte, de la Cornell University, ca unul dintre alimentele cele mai favorizante pentru cancer [viii]. Destul de straniu, proteina este cea vinovata – proteina de caseina. Iaurturile inalt proteice facute cu adaos de lapte praf sau zer sunt chiar si mai mari promotoare de cancer decat laptele simplu, iaurtul sau branza. Totusi, ar trebui eliminate toate produsele lactate din dieta, cand lupti impotriva cancerului. Produsele lactate creeaza inflamatie, cauzeaza deteriorarea oaselor (da, este adevarat, datorita producerii de acid foarte concentrat atunci cand sunt digerate lactatele) si faciliteaza progresul cancerului intr-un mod similar zaharului.
Foloseste in dieta ta doar ulei de masline, de cocos, de in si de avocado
Foloseste doar ulei natural presat la rece, de masline, in, cocos sau avocado – organic daca este posibil. Aceste uleiuri sunt anti-inflamatoare naturale, oferind astfel un beneficiu alinator si vindecator celulelor inflamate si potential canceroase din corp. Indeosebi uleiul de cocos a mai fost aratat ca avand un usor efect antibacterian/antifungic, de ajutor pentru pacientii cu cancer care au functia imuna scazuta, dar avand si proprietati direct anti-cancer. Uleiurile care ar trebui eliminate dintr-o dieta tintind sa suprime cancerul include pe cele de porumb, soia, rapita, sofranel si floarea-soarelui. Versiunile comerciale ale acestor uleiuri nu doar ca sunt produse din plante modificate genetic – despre care se crede ca sporesc riscul de cancer – majoritatea lor sunt extrem de procesate. Uleiurile procesate, inclusiv uleiurile si margarinele hidrogenate (la greu) au fost preparate la temperaturi inalte pentru a avea durata mare de valabilitate. Acest lucru schimba moleculele de ulei astfel incat, in loc sa actioneze ca un conductor natural pentru toate mesajele electrice din corpul tau, aceste molecule creeaza “locuri moarte” in celulele tale, deoarece ele nu pot conduce electricitatea. Aceasta interfereaza cu functionarea celulei sanatoase si poate favoriza progresul cancerului. In mod esential, celulele canceroase sunt celule care nu mai raspund la mesajele intracelulare si prolifereaza fara scop, afectand celelalte celule.
Schimba ceea ce bei
Elimina consumul de alcool. Elimina consumul de suc de fructe la sticla, conserva sau congelat, intrucat au o inalta concentratie de zahar si multe duc la formarea de acid. Sucul de legume si fructe proaspete pe care il faci acasa sau de la un bar de sucuri naturale este bun, totusi accentul cade pe sucul de legume. Redu consumul de cafea la o cana pe zi sau mai putin, si sporeste consumul de apa curata, ceai verde slab (nu ceai negru), ceai de salvie, de ghimbir si de menta, fierbinti si reci. Bea sucul unei lamai intregi organice in apa rece sau calda de cateva ori pe zi. Bea zilnic suc de morcovi sau morcovi-sfecla proaspete, intrucat ele sunt sucuri sanatoase, alcaline pentru o dieta anti-cancer.
Desi aceste sfaturi pot sa iti sune descurajator, daca te bucuri de alimentele de pe raft sau mananci la restaurant sau fast food-uri, sau cumperi alimente semipreparate, sa iti schimbi dieta este mai usor decat crezi. Daca gatesti acasa, asta inseamna eliminarea catorva alimente si concentrarea pe alte cateva pentru a schimba retelele tale obisnuite.
Salata este intotdeauna o buna alegere, fie acasa sau cand mananci in oras. Fie ca iti faci propria ta salata sau o comanzi la restaurant, include in ea morcovi rasi, sfecla, castraveti, andive, escarole, rosii cherry, fenel, varza si spanac in orice combinatie, adaugate la laptuci sau mesclun, apoi dressing cu ulei de masline extravirgin si lamaie proaspata pe masa, mai degraba decat sa folosesti dresing-urile procesate. Adauga ceva naut sau fasole alba si vei fi complet satisfacut.
Bucataria indiana are multe alegeri vegetariene, cu o gramada de condimente si legume. Din nefericire multe restaurante indiene folosesc o gramada de ulei de rapita la gatit, ceea ce nu este recomandat. Intrebati cum este preparata mancarea si daca sunt unele ingrediente care nu sunt cele mai bune, mancati atent. O buna alegere este channa masala (naut cu curry) cu poppadum (paine/lipie crocanta cu faina de linte) si orez biryani vegetarian. Nann, chapatti, paratha, puri si roti, sunt varietati de paine facute din faina de grau, si ar trebui evitate.
Bucataria italiana este un pic mai dificila, intrucat baza ei este constituita din paste facute din grau cu adaos de branza. Totusi gatind acasa ai optiuni nesfarsite, si multe restaurante italiene ofera alegeri de paste fara gluten. Multe au feluri bazate pe sos de tomate marinara (vegetarian). Selectati preparate fara branza si mancati doar o portie mica de peste sau carne, sau chiar deloc. Felurile de legume la abur sau la foc mic precum rabe de broccoli sau spanac cu usturoi sunt alegeri alcaline superioare, asa cum sunt si salatele din legume crude tocate sau rase. Intrucat uleiul de masline, usturoiul, tomatele, legumele, ierburile aromatice si lamaia sunt critice pentru gatitul in stil italian, este foarte posibil sa faceti o selectie alcalina excelenta daca comandati cu atentie sau gatiti mancare italiana acasa.
Si desigur, trebuie sa lasati cosuletul de paine si desertul sa treaca neatinse de voi.
Pentru mai multe informatii despre vindecarea prin nutritie pentru pacientii cu cancer, vizitati www.thecanceralternative.org sau contactati autoarea, Nancy Elizabeth Shaw, in lb. eng. la enquiries@thecanceralternative.com
Cercetari suplimentare asupra nutritiei pentru bolnavii de cancer pot fi gasite in cartea fondatorului GreenMedInfo.com: Cancer Killers: The Cause Is The Cure/Ucigasii cancerului: cauza este si vindecarea.
Source: http://viataverdeviu.ro/